Skip to main content

Proiecte

CIAA PENTRU COMUNITATE

În cadrul CIAA, implicarea comunității ne dorim să fie nu o acțiune conjuncturală, ci una permanentă, justă, sinceră, încărcată de emoție (de ambele părți). 

Pentru noi, nevoia de a auzi și de a asculta vocea celor ce ne înconjoară devine condiție vitală în procesul nostru de lucru, în demersul nostru artistic, în spectacolele și evenimentele pe care le producem și le propunem spectatorilor, fie ei mari sau mici. 

Fără o comunitate dedicată și bine conectată, promovarea culturii în educație rămâne vulnerabilă și depinde de interesele temporare sau aleatorii.

La CIAA ne bucurăm de teatru, film, muzică, artă vizuală, expoziții și ateliere practice, întâlniri tematice sau sesiuni de dezbatere pe teme care ne interesează.

Ne bucurăm de ce vă place și credem în ce știm să facem.

Construim acolo unde e nevoie. Învățăm atunci când nu cunoaștem suficient. Păstrăm ce ne face fericiți.

La sediul din Orzari 10, dar și dincolo de el.

CARAVANA TEATRULUI DE PĂPUȘI

Aprindem lumina în sală, tragem cortina și coborâm de pe scenă păpușile și marionetele. Le scoatem din zona de confort și le urcăm în caravană. Împreună, venim cât mai aproape de tine.

Caravana teatrului de păpuși este un proiect care își propune să ducă teatrul de păpuși în locurile unde nu a ajuns niciodată. Dăm startul unui program de educație prin cultură, accesibil comunităților defavorizate din România, pe întreaga durată a anului.

Străbatem kilometri întregi, dintr-un căpăt al țării în altul, ca să spunem povești cunoscute și necunoscute copiilor mici și mari. Căutăm noi forme pentru spectacolele de teatru de animație, iar tu vei fi în primul rând.

CONFERINȚELE CIAA

Prin proiectele dezvoltate, CIAA se adresează atât publicului larg, pasionat de teatrul de animație și de artă în general, cât și profesioniștilor din domeniu. 

Ne plac provocările. Și tot pe atât de mult ne inspiră discuțiile relevante și necesare.

Așa că invităm creatori cu experiență și creatori aflați la început de drum la aceeași masă, față-n față cu publicul, pentru a dezbate subiecte de interes pentru contextul actual.

Vă propunem o serie de discuții despre trecutul, prezentul și viitorul teatrului de animație, alături de artiștii care au ceva de spus – atât pe scenă, cât și în afara ei.

Urmărim crearea unei rețele profesioniste, care să devină sprijin pentru toți cei care găsesc în teatrul de animație sens, bucurie, muncă. Îți oferim locul pe care îl cauți. 

PODCAST

Îți dăm întâlnire cu artiștii și creatorii de teatru de animație, păpuși și marionete pe ale căror povești e musai să le asculți. Vei fi cucerit pe loc. În fața paravanului, descoperim secrete, scotocim după întâmplări de demult, după experiențe de acum, aflăm cum arată viața pe scenă și în spatele ei sau în ateliere, pentru toți cei care au ales la un momentdat o astfel de profesie și păstrăm împreună vie istoria teatrului de păpuși contemporan.

Dă play, ascultă-i și deschide-ți inima.

24 HOURS PUPPET`S PLAY

Centrul Independent pentru Arta Animației (CIAA) organizează proiectul 24 Hours Puppet`s Play, un concept unic în spațiul românesc, prin care oferim oportunitatea artiștilor păpușari să creeze un spectacol în doar 24 de ore.

Spectacolul câștigător beneficiază de finanțare din partea CIAA și va intra în repertoriul centrului.

Mecanismul de desfășurare al proiectului presupune etapa de înscriere prin intermediului unui email, urmată de împărțirea în echipe de lucru a persoanelor înscrise. Odată stabilite echipele, fiecare dintre ele primește o temă de lucru și va avea la dispoziție 24 de ore pentru a crea un spectacol original, care să nu depășească 20 de minute. Echipele își susțin spectacolele la sediul CIAA, iar un juriu alcătuit din profesioniști ai domeniulu evaluează și decide care este cea mai inspirată creație.

La ediția din 2023 au participat zece artiști păpușari: Marius Cătălin Bran, Ana Crăciun Lambru, Geanina Alecsoaie, Radu Florescu, Mihai Cosmin Tiru, Andrei Vlad Marius, Mihai Savu, Roxana Pleșa, Alexandra Duță, Andrei Marius Barbu.

Spectacolul declarat câștigător la prima ediție 24 Hours Puppet`s Play este Atenție la mediu, realizat de Marius Cătălin Bran, Ana Crăciun Lambru și Geanina Alecsoaie.

Juriul a fost alcătuit din: Liliana Gavrilescu (artist păpușar), Matei Lucaci Grunberg (regizor) și Diana Parpalea (teatrolog).

Prin proiectul 24 Hours Puppet`s Play ne propunem să creăm un context profesionist de întâlnire, lucru și dezvoltare pentru artiștii păpușari din România.